Kryddig pumpasoppa med hackad persilja och ugnsstekt bacon

Varma soppor hör hösten till men nu när sommaren påminner mer om oktober än juli och det dags att göra pumpasoppa.

butternut

Första gången jag åt pumpasoppa var som en förrätt på ett bröllop. Tidigare har jag bara ätit ugnsrostad pumpa och det har jag inte tyckt varit något vidare, så jag var glad att det endast var en förrätt. Men vilket chock, det var ju supergott! Men av någon outgrundlig anledning tog det flera år innan jag själv gjorde pumpasoppa hemma men nu har det blivit lite av en klassiker. Soppan funkar utmärkt som en aptitretare innan en ost- och vinkväll eller som en lunch en kall dag.

Vår favoritpumpasort att göra soppa på är butternutpumpa, då den har en nötig smak som framhävs ännu mer om man steker eller ugnsbakar den. Till vår soppa serverar vi ugnsstekta bacon som man antingen smular ner i soppan eller har hel bredvid. Till detta en klick gräddfil eller crème fraiche för att få en syrlig smak. Senast testade vi även att strössla hackad persilja över soppan och det var gudomligt gott. Nästa steg blir nog att rosta pumpakärnor till.

Jag har testat många recept på nätet och plockat godbitarna och gjort en egen version. Vårt recept är baserat på ett storkok men det går givetvis bra att halvera receptet.

soup_potato_soup_stew_spoon_plate_eat_soup_bowls-1088946.jpg!d

Ingredienser: 6 portioner
Pumpa: ca. 1,6 kg
Morötter: 3-5 st
Lök: 4 st schalottenlökar eller 1 1/2 gul lök
Vatten: 1,7 liter
Vitlök: 3-5 klyftor
Buljong: 1 tärning (kött- eller grönsaksbuljong)
Matläggningsgrädde: 3 dl
Matlagningsvin: 3 msk
Smör till stekning.
Krydda efter smak med svartpeppar, ingefära, muskotnöt, spiskummin och salt.
Topping: Persilja, 2 paket bacon och crème fraiche/gräddfil

Tillvägagångssätt
Bacon:
Sätt ugnen på 200 grader. Sprid ut bacon på en plåt med bakplåtspapper och sätt in i en varm ugn i 20-25 minuter. Ta ut och lägg på en tallrik för att svalna. När de svalnat kan du bryta sönder dem till bitar som man kan strössla över soppan eller äta de hela till.

Soppan:
Skala pumpan till du kommer ner till det orangea fruktköttet. Det gröna trådarna i det ljusa fruktköttet ska skalas bort. Ta bort kärnhuset och skär pumpan i bitar. Desto mindre bitar desto snabbare går det att steka. Skala och skiva morötterna. Hacka lök och vitlök.

Stek vitlök, lök, morot och pumpa i  smör tills de får lite färg. Stek lite och gången och lägg över de stekta bitarna i en större gryta efterhand.

Häll i vattnet och matlagningsgrädden i grytan och låt koka i 25-30 minuter. Ta av grytan från plattan och mixa med stavmixer eller matberedare till soppan blivit slät. Är soppan lite grynig så koka upp soppan igen några minuter och kör ett varv till med mixern. Koka upp soppan och smaka av med kryddor.

Servera med hackad persilja, bacon, gräddfil/crème fraiche och gärna med ett surdegsbröd till.

Alternativ: Sätt ugnen på 225 grader och ugnsrosta pumpan och morötterna i 20 minuter. Ringla över lite olja.


Skriv gärna vad ni tyckte om soppan och om ni har några förslag på tillbehör.
Annica

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s